La Verdureria

Què és la verdureria?

La Verdureria és un petit trosset de terreny situat a l’hort d’Esbioesfera. És la primera parcel·la, entrant a mà dreta, una parcel·la que té forma de rellotge. La Verdureria és una botigueta de verdures on els mostradors són els bancals elevats, la terra, el sòl. Aquí són els visitants qui, embrutant-se una mica les mans, cullen allò que es volen endur.

El projecte va començar a gestar-se durant el mes de novembre del 2015 –tot i que l’any anterior ja se n’havia fet alguna prova– amb la idea de crear un galliner mòbil que es desplacés pels diversos bancals de la parcel·la, on les gallines fossin les encarregades d’incorporar la matèria orgànica a la terra. Així, aprofitant la rotació dels cultius, mouriem les gallines allà on ja s’havien collit les verdures, i aprofitariem el bancal amb terra abonada que les gallines havien deixat per plantar-hi un nou cultiu.

unnamed.jpg
La Verdureria (Febrer-Març 2016)

La forma dels bancals és triangular, com si fóssin els quarts i les meitats dels quarts d’un rellotge. Aquests trianglets estàn separats per passadissos encanyissats; a través d’aquests passadissos s’accedeix al mig del rellotge, a la caseta de les gallines. La forma de rellotge, pràctica per moure el galliner (i no tant per instal·lar-hi el reg) és alhora una metàfora del temps. A La Verdureria només hi plantem verdures de temporada segons el clima que tenim a Cardedeu i, per tant, anem a temps. A temps amb el temps. El rellotge, que ens marca l’hora del dia, s’eleva aquí en forma de bancals triangulars que respecten les temporades segons les èpoques de l’any.

Les verdures i les plantes aromàtiques que conformen aquest petit rellotge comestible s’acompanyen amb cartells per a què els més menuts, i els no tant menuts, poguem reconèixer allò que tenim davant, esbrinar de quina varietat es tracta i entendre d’on provenen els aliments que trobem al plat. La Verdureria promet un passeig pedagògic per descobrir d’on surten les remolatxes, com són les baines de les fabes, com es cull un enciam o com recol·lectar una mica de fonoll, unes fulles de julivert o uns pètals de calèndula. Una ullada en miniatura que converteix al consumidor en protagonista i coneixedor.

Us animem a visitar-nos tantes vegades com vulgueu. Benvinguts grans i petits, experts, curiosos, xafarders, amants de les gallines, descobridors de la sopa d’all i persones qui, com nosaltres, voleu apropar-vos una mica més al món dels vegetals i fer servir les mans per collir els tomàquets de l’amanida que menjareu per dinar.

Si voleu saber com fer-ho per venir a collir la vostra cistella visiteu l’apartat COM FUNCIONA LA VERDURERIA? del menú.

Si voleu apropar-vos al dia a dia de La Verdureria, saber com s’ha construit des de zero, veure el procés des de l’inici i formar part d’aquest projecte feu una ullada a l’apartat BLOG del menú.

 

_MG_8590
La Verdureria (Abril 2016)