CURS DE FORMATGES

Aquest és un curs que s’imparteix a la granja La Païssa i està coordinat des de l’escola d’autosuficiència d’Esbioesfera, consulta l’apartat CURSOS per a més informació.

CURS DE FORMATGES
Paula

Mare meva, això del formatge és tot un món. 

El riure enèrgic de la Marta és el primer que crida l’atenció quan arribes a la granja La Païssa. El camí de terra, l’olor del silo i l’ambient familiar ja fan pagès. La primera de les quatre sessions és plena de noms que a poc a poc, a mesura que la Marta els va explicant, comencen a sonar més propers. Mesòfils homo-fermentatius, coagulació enzimàtica, coliforms… Asseguts al voltant de la taula comencem a conèixer la importància del producte estrella, la llet, i visitem la granja abans que es faci fosc. Sembla que avui ha nascut un vedell. Durant el passeig ens trobem el germà de la Marta, vestit d’un blau treballador, alimentant amb llet les vedelles més petites. Passem a la zona de les vaques adultes i al·lucino amb el sistema de munyida voluntària, una mica hipnotitzada pel làser del robot que muny els braguers de les lleteres.

A la segona sessió hi arribem més confiats, una mica més distesos. Ja ens sonen les cares, les vaques i els noms. En processó, alguns encara una mica tímids, ens acostem al tanc de llet per omplir-ne un parell d’olles; avui farem formatge! És sorprenent veure com qualla la llet, i molt agradable comprovar la textura de la quallada. Les veus que se senten de fons no difereixen gaire: “Que gustós!”, “Relaxa, eh!”, “Sí que és guai, sí!”. Al vespre, a taula, tastem els formatges d’avui amb la família i en menys de vint-i-quatre hores ja no queda ni una engruna de mató, ni una cullerada de quark, ni un tall de formatge fresc. Hem arrasat.

Les següents dues sessions a la granja ens serveixen per acabar de quallar la informació i posar a prova els ferments en un altre tipus de formatges. La Marta ens n’ha deixat tastar un dels seus: formatge amb ratafia. Estem encantats de la vida! Ara caldrà madurar a casa tota aquesta informació.

Una setmana més tard tinc una llibreta plena d’apunts, tres formatges madurant a la cuina, un motlle per fer formatge fresc i dues ampolles de llet crua per provar de fer mató.  És ben bé que això del formatge és tot un món!